Over Bezoek aan Judith, een Karolingische prinses in Gent

Welkom bij Davidsfonds Oostakker!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 20 okt

    Bezoek aan Judith, een Karolingische prinses in Gent

    Rondleiding in de tentoonstelling zondag 20 oktober om 10.30 uur, Sint-Pietersabdij Gent
Toon alle activiteiten
20 okt

Bezoek aan Judith, een Karolingische prinses in Gent

Rondleiding in de tentoonstelling zondag 20 oktober om 10.30 uur, Sint-Pietersabdij Gent

zondag 20 oktober 2024 van 10:15 uur tot 12:00 uur

In 2006 ontdekken archeologen bij opgravingen op het Gentse Sint-Pietersplein zeven graven uit de negende tot twaalfde eeuw. Hun vindplek, net voor de ingang van de abdijkerk, laat er geen twijfel over bestaan dat het moet gaan over resten van mensen die behoorden tot  de absolute toplaag van de maatschappij. Historici sluiten niet uit dat een van de graven, graf S.127, het graf is van Judith, de eerste gravin van Vlaanderen en dochter van de Karolingische koning Karel de Kale. Bij gebrek aan bewijzen wordt de zaak echter gesloten.

Vijftien jaar later komt deze spectaculaire vondst opnieuw ter sprake tijdens de opnames voor de televisiereeks ‘Het Verhaal van Vlaanderen’.  

Archeologen van de Stad Gent, historici en bio-antropologen van de Universiteit Gent slaan de handen in elkaar en heropenen het onderzoek, om met de nieuwste analysetechnieken meer informatie te verzamelen over de vrouw in het graf S.127.

Dit onderzoek vormt de rode draad van de tentoonstelling.

Samen met het onderzoeksteam duik je de wetenschappen in en probeer je de levenspuzzel van Judith te leggen. Je leert er de daadkrachtige Judith kennen. Een jonge vrouw, die haar lot in eigen handen neemt en een vuist maakt tegen haar koninklijke vader. Het onderzoek sleept je mee terug in de tijd, naar de schatkamers en intriges van de Karolingische elite en de maalstroom van familie-oorlogen waarin het graafschap Vlaanderen ontstaat.

Geïnteresseerd ? Schrijf dan snel in - tot uiterlijk 6 oktober -voor de rondleiding

via e-mail davidsfondsoostakker9041@telenet.be en betaal

op rek. BE71 7374 2412 5469 van Davidsfonds Oostakker: DF-leden € 10 / niet-leden € 15.  (Drankje inbegrepen). De inschrijving is pas geldig na betaling. Wij reserveerden 2 gidsen (max. 30 personen).

Afspraak aan de balie van de Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent,

op zondag 20 oktober om 10.15 uur. De rondleiding start om 10.30 uur.

Na de rondleiding is er gelegenheid tot gezellig napraten in de museumbar.

 

Prijzen

tickets: leden 10 € 

niet leden- 15 €

Labels: Geschiedenis & Erfgoed1 sessieActiviteitLokaalMiddeleeuwenCultuurregio Gent